Δρ. Παναγιώτης Λολώνης
Ph.D., Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών, Κτηματολόγιο
Ο Δρ. Λολώνης είναι Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Είναι διπλωματούχος της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ (1986), και έχει αποκτήσει Μάστερς (1990) και Διδακτορικό (1994) στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί εκτεταμένα στα «έξυπνα συστήματα (expert systems)» (διδακτορική διατριβή), στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψεως Χωρικών Αποφάσεων (SDSS), στη Γεωστατιστική, στο σχεδιασμό χωροχρονικών βάσεων δεδομένων και στο σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό μεγάλων έργων.
Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 ερευνητικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, όπως, επίσης και έναν σημαντικό αριθμό επιστημονικών δοκιμίων και μελετών σε θέματα του επιστημονικού και επαγγελματικού του ενδιαφέροντος. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συνεδρίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές του επιδόσεις ο Δρ. Λολώνης έχει βραβευθεί επανειλημμένα από εθνικούς και διεθνείς φορείς (Ένωση Αμερικανών Γεωγράφων, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας της Αϊόβα των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Κατά τα τελευταία 28 χρόνια, ο Δρ. Λολώνης έχει ασχοληθεί ενεργά με το Εθνικό Κτηματολόγιο και έχει διατελέσει, πέραν του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών, ως Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Διευθυντής Προγραμματισμού, Προϊστάμενος Γραφείου Προγραμματισμού, Προϊστάμενος Έρευνας και Ανάπτυξης, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης, και Επιστημονικός Σύμβουλος του φορέα απασχόλησής του.
Ο Δρ. Λολώνης είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών, της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ιδρυτικό μέλος), ενώ παράλληλα είναι αντίκλητος του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Eurogegraphics και ενεργό μέλος πολλών διεθνών ομάδων εργασίας στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο σε θέματα γεωδαισίας και γεωπληροφορίας (π..χ. EuroGEO, GGCE, SDG, UNGEGN).